انفاق و شرایط آن در آیات و روایات
چکیده :
انفاق يك اصل بسيار مهم و ارزشمند از اصول اخلاق اسلام است و باعث تكامل و پرورش روح انسان مي گردد، بر اساس آيات قرآن انفاق از يك طرف رابطه انسان با خدا را نشان مي دهد كه چه ميزان محبت و عشق به خالق خود دارد كه در راه آن از جان و مال مي گذرد و از سوي ديگر ميزان رابطه انسان با جامعه و مردم را آشكار مي سازد، طبق روايات وارده معصومين –عليهم السلام- از اموال و دارايي و استعدادهاي معنوي خويش تنها در جهت ترويج دين و تقويت فرهنگ اسلامي انفاق مي كردند كه از اين طريق خدمات ارزشمندي به جهان مسلمين انجام داده اند.
اگر انفاق صورت مي گيرد بايد با خلوص نيت و دور از هر گونه منت و آزار باشد، زيرا شخصيت و آبروي شخص نيازمند خيلي بالاتر از آن است كه در مقابل بخشش انسان ريخته شود، همچنين بايد از ريا و خودنمايي جلوي ديگران خودداري شود. آنچه را انفاق مي كنيم بايد از بهترين اموال باشد چرا كه انفاق مال در صورتي تأثير گذار است و باعث تزكيه نفس مي شود و انسان را از وابستگي نجات مي دهد كه انفاق از اموال پاكيزه و دوست داشتني انتخاب شود. دين اسلام در هر كاري هر چند پسنديده حد وسط را امري لازم دانسته و افراط و تفريط را امري جاهلانه و غير عقلاني معرفي كرده است از اين رو ميانه روي و اعتدال در انفاق محبوب و مطلوب است.
انفاق يكي از مسائلي است كه اسلام و قرآن تأكيد فراوان روي آن نموده است و يكي از مهم ترين اسباب نجات در روز قيامت از آتش جهنم به شمار مي رود، خداوند براي كسي كه شايستگي انفاق او را بيابد پاداش او را دو يا چند برابر مي كند و رحمت و مغفرت و درجات عالي و رزق كريم نصيب ايشان مي گردد، بنابراين انسان با انفاق در راه خدا مي تواند از آن به عنوان توشه آخرت استفاده كند.